Hej alla!

Här är Birca´s blogg om stallets människor och hästar. Här kan du läsa om vad som händer i stallet samt mina reflektioner över olika hästrelaterade företeelser. Vill även du skriva inlägg här? Kontakta då mig via mail cas.birca@telia.com

Farre på hästarnas evigt gröna ängar!

onsdag 19 augusti 2015

Kejsarens nya kläder och ridsporten

Denna bild har INGET med själva texten att göra utan är bara en fin bild på min egen Jeppe.
Upphör aldrig att förvånas över vad de sk "toppryttarna" kommer undan med... Sagan om "kejsarens nya kläder" har fått en ny tillämpning. 

(Ps. för er som inte vet vad den sagan är så handlar den (i kort version :-) om kejsaren som får nya kläder (tror han) och alla i omgivningen säger "ah, oh, så fantastiska, otroligt vackert" mfl superlativer till dess ett barn plötsligt högt och ljudligt utbrister "men han har ju inga kläder!" Kejsaren var nämligen naken!...)

Trots hur mycket bilder, filmer etc som helst som gång på gång visar YTTERST tveksamma träningsmetoder så kryllar de sociala medierna och de officiella organisationerna av positiva superlativer om ryttarna och dess ridning...

Helt uppenbart så ser vi helt olika saker trots att vi SER samma sak... Att det dessutom finns vetenskapliga bevis för hur negativt t.ex rollkur(liknande) ridning med nosen i bringan påverkar bl.a hästens andning och synfält verkar det inte påverka de som hyllar ridningen och ryttarna. Målen helgar helt uppenbart medlen så länge det resulterar i bra tävlingsresultat... Att hästarna uppvisar flera
exempel på konfliktbeteenden och/eller träningsrelaterade problem som t.ex gapande munnar (trots OERHÖRT hårt spända nosgrimmor som t.o.m deformerar hästarnas nosryggar), orena gångarter och stegring etc verkar inte heller ha betydelse för fansen. Att dessa problem dessutom finns bland hästar inom den absoluta tävlingseliten BORDE vara en varningsflagg för fansen, men icke. "Otur", "engånghändelse/har aldrig hänt förr", "ögonblicksbild" osv är vanlig ursäkter.

Det finns naturligtvis även röster som protesterar mot den ridning som utförs enligt ovan men FEI mfl organisationer bara nonchalerar kritiken - varför kan man bara spekulera i... Antagligen handlar det om en ovilja att se/ta tag i problemen, PENGAR och makt. Om alls kritiken bemöts så är det genom att anse att kritikerna är okunniga, avundsjuka, ogina eller liknande... Eller att det handlar om ren personförföljelse dvs att kritikerna inte kan skilja på sak och person. De åsikterna får stå för sig själva och säger nog egentligen mer om de som uttalar dem än kritikerna av ridmetoderna...

Frågan är - kommer till slut kritiken (såväl inifrån ridsporten som utifrån) om hur hästar behandlas och rids inom tävlingssporten (så rids naturligtvis hästar utanför också men det är den "officiella" delen av ridsporten som blir synlig) resultera i (i extremfallet) ett förbud mot tävling med hästar? Tror i och för sig att oerhört mkt skall till innan något sådant händer.

Vi "vanliga" ryttare har dock makten för blir kritiken tillräckligt stor och högljudd kommer sponsorer att dra tillbaka sina sponsorpengar - helt enkelt för att de inte vill att deras företag skall förknippas med något negativt.

Pengar är var den egentliga makten ligger - kommer man åt pengarna, då kommer man åt företeelserna! Hände för övrigt för något år sedan då några sponsorer av en toppryttarna drog tillbaka sina sponsorpengar pga kritik av den ryttarens ridning. Den kritiken resulterade dessutom i att ryttaren gjorde en "time out" i tävlandet och att aktuell häst såldes...

Utan pengar finns det ingen drivkraft att fortsätta - så länge avarterna inom ridningen "lönar sig" i form av sponsoravtal, framgångar på tävlingar, "fame" och elever/hästägare så länge kommer dessa (enligt min uppfattning) för hästen skadliga träningsmetoder att frodas... För ryttarna som använder dessa metoder kommer att fortsätta med dem så länge det "lönar sig " - alldeles oavsett vilket pris deras hästar får betala! Dessutom tror jag säkert att det finns en del av dem som helt ärligt TROR att det de gör är BRA för hästarna. Dessutom har de flesta av dem dessutom skapat en framgångsrik karriär just genom metoderna - hur svårt är det inte då att "backa bandet" och kanske börja ändra på sina träningsmetoder? Försvar av metoderna handlar mkt om att "rädda ansiktet och pengarna".

Hur märkligt kan inte vi människor reagera - ett logiskt resultat av en del avslöjanden som skett i media av tvivelaktiga träningsmetoder borde ha skjutit vederbörandes karriär i sank men det finns istället t.o.m flera exempel på när (kraftigt) negativ exponering i media har resulterat i riktiga "boostar" av ryttarnas karriärer med allt större framgångar och positiv uppmärksamhet... Hur märkligt är inte det???

Många anser att man inte ska kritisera toppryttare - jag anser i stället att det är allas vårt ansvar, gentemot hästarna, när det gäller träningsmetoder som inte gagnar hästarna o dess fysiska/mentala hälsa! Det FINNS dessutom toppryttare som rider hästvänligt och VERKLIGEN är goda exempel - lyft fram dem! Alldeles oavsett var de hamnar i resultatlistan.

Vår egna Ulla Håkansson är en av dem som har tagit fram häst efter häst till högsta nivå. Hon låter hästarna vara häst och är ett verkligt föredöme ur många synpunkter!

Uppdatering:
Här är ett bra inlägg från Yvonne Larsson på samma tema
"Stackars Du duktiga häst" http://yvonnelarsson.se/2015/08/689/ 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar